Schaduwminnende gewassen onder zonnepanelen

Slimme, dubbeldoel oplossingen voor zonneparken.

 

UdenEnergiek denkt mee als het gaat om het optimaal benutten van de ruimte die we te besteden hebben voor de aanleg van zonneparken.

In Uden is nog niet zo heel lang geleden een mooi, groot zonnepark gerealiseerd met een omvang van 14 hectare. Een initiatief waarbij “meters” gemaakt zijn, maar waar ondanks ruimte voor inspraak en invulling door de burgers van Uden, nog geen “dubbeldoel” gerealiseerd is.

Omdat de “onttrokken” grond in het geval van zonneparken vaak agrarische grond is, en omdat  ook de invulling van zonneparken verandert en evolueert, ziet UdenEnergiek graag een dubbeldoel toepassing.

 

Een toepassing waar z.g. “schaduwminnende planten” gebruikt worden om zo de opwekking van energie te combineren met de productie van voedsel en/of kruiden. Snelgroeiende gewassen als Olifantsgras (Miscanthus) en Vezelhennep worden vaak genoemd in dit verband gezien het gemak van de teelt, maar ook kruidenteelt voor medicinaal gebruik en andere, nog nader te onderzoeken gewassen, kunnen een optie zijn.

 

Met de nieuwe technieken in zonnepanelen land worden nu ook al lichtdoorlatende overkappingen met zonnepanelen toegepast bij de teelt van zachtfruit als b.v. frambozen. De ontwikkelingen gaan dus razend snel.

 

 

UdenEnergiek is inmiddels ook benaderd door partijen buiten Uden om mee te denken over de invulling van bestaande én nieuwe zonneparken.

 

Wil je meedenken en/of meedoen met dit initiatief, laat ons dat dan even weten…